Čerstvé vepřové maso
Maso-uzeniny > Maso > Vepřové maso
Vepřové maso je označení pro maso pocházející z prasete domácího. Spolu s hovězím masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni.
Vepřové maso má bledě růžovou barvu. Svalovina je prorostlá tukem, a proto má například proti hovězímu masu vyšší obsah tuku a vyšší energetickou hodnotu. Vepřové maso je o trochu hůře stravitelné. Chuť je závislá na věku a způsobu krmení zvířat. Maso prasat krmených hodně mlékem má světlejší barvu. Velmi jemná vlákna a pevnou bílou slaninu má maso z ročních kusů. Maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená.
Maso vepřové je křehčí než maso hovězí. Méně tučné a libové vepřové je snadněji stravitelné.
Vepřové mleté maso Vám připravíme z plece nebo krkovičky.
V našem sortimentu mj. nabízíme vepřové půlky jatečných prasat o váze cca 40-45 kg. Půlku Vám dodáme rozbouranou na hlavní díly nebo vykoštěné jednotlivé díly a stažené sádlo.
Kategorie | Název masa | Použití |
I. | Svíčková | minutky |
Kotleta | pečení, dušení, minutky | |
Kýta (vrchní,spodní šál,ořech) | pečení, dušení, minutky | |
II. | Plec (velká, kulatá, plochá a plátek) | pečení, dušení, vaření |
Krkovice | pečení, dušení, grilování | |
III. | Bůček | pečení |
IV. | Hlava s lalokem | ovar |
Kolena | ovar, pečení | |
Nožičky | vývar | |
V. | Vnitřnosti | dušení |